اختلال بلع چیست؟
اختلال بلع یا دیسفاژی به انگلیسی dysphagia به اختلال در بلع غذا گفته می شودو طی این اختلال فرد در قورت دادن غذا و بلع هر گونه غذا و نوشیدنی رنج می برد. اختلال بلع در اثر آسیب دیدن قسمتی از مغز ایجاد می شود. اختلال بلع ممکن است در ناحیه گلو و یا مری باشد و دیسفاژی بسته به اینکه کدام قسمت مغز آسیب دیده است در نقاط مختلفی ظاهر می شود.
علت اصلی اختلال بلع
اختلال بلع ممکن است بدلایل مختلفی رخ دهد و علت های متفاوتی داشته باشد. طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که سکته مغزی و سکته قلبی بین 30 تا 70 درصد و بیماران دارای ام اس بین 25 تا 35 درصد و در نهایت افراد مبتلا به بیماری پارکینسون نزدیک به 80 درصد در معرض اختلال بلع هستند. همچنین کودکانی که به فلج مغزی دچار هستند بیش تر در معرض این اختلال هستند. اختلال بلع ممکن است در هر سنی رخ دهد و در نوزادان و خردسالان نیز بسیار شایع است.بصورت کلی می توان موارد زیر را در بروز اختلال بلع دخیل دانست
- بیماری های مغز و اعصاب
- پارکینسون
- ضربه مغزی
- سکته مغزی
- فلج مغزی
- ام اس
- سرطان سر و گردن
- تولد زودتر از موعد نوزادان
- کم کاری و یا پرکاری تیروئید
- التهاب مزمن عضلات
- اختلال عصبی عضلانی
بیش تر بخوانید : متخصص ام اس در کرج
انواع اختلالات بلع
همانطور که در قبل نیز اشاره شد اختلال بلع با توجه به محل آسیب ممکن است انواع مختلفی داشته باشد. در ادامه به توضیح مختصری از انواع اختلال بلع می پردازیم.
اختلال بلع عصبی
دیسفاژی بلع عصبی نوعی اختلال عصبی - عضلانی است. اختلال بلع عصبی معمولا نشانه ی بیماری است که در آن بصورت همزمان چند اندام و یا بافت بدن مورد حمله قرار می گیرد. اختلال بلع عصبی از طریق تغییر رژیم غذایی، تمرین بلع و یا جراحی درمان پذیر است.
اسپاسم دیستال مری
در اسپاسم دیستال مری، مری دچار انقباضات غیر طبیعی می شود و در نتیجه انتقال مواد غذایی از مری به معده با مشکل مواجه می شود. اسپاسم مری می تواند بدلیل بیماری عصبی - عضلانی و یا رفلکس ایجاد شود که درمان هر کدام متفاوت خواهد بود.
آشالازی
آشازی سبب می شود که مری عملکرد صحیح خود را نداشته باشد. در حالت عادی مری، انقباض و شل شدن مانع خروج غذا از معده و یا سبب ورود آن می شود اما آشالازی سبب می شود که غذا در پشت مری باقیمانده و انباشته شود. در نتیجه این انباشه شدن فرد دچار سرفه، خفگی، استفراغ و یا اختلال بلع می شود.
دیورتیکولوم زنکر
دیورتیکولوم زنکر نوعی بیرون زدگی مری است که سبب می شود مواد غذایی بصورت کیسه هایی در مری باقی بمانند و وارد معده نشود. این اختلال سبب می شود که فرد احساس کند چیزی در گلوی او گیر کرده است. این اختلال از طریق اشعه ایکس قابل درمان است.
تنگی مری
به باریک و تنگ شدن مجرای مری اختلال تنگی مری گفته می شود. پیشرفت این بیماری اختلال بلع را به همراه دارد. عدم مصرف مواد غذایی خاص و آرام خودن و جویدن خوب غذا می توان علائم تنگی مری را به حداقل رساند.
درمان اختلال بلع
تشخیص و درمان اختلال بلع به همکاری چندین متخصص از جمله متخصص مغز و اعصاب، متخصص گوارش و ... نیاز دارد. به جهت تشخیص این اختلال از تصویربرداری با اشعه ایکس، آندوسکوپی مری و تست عضلات مری استفاده می شود. متخصصین با تحلیل و تفسیر تصویر، برنامه درمانی برای بیمار تعریف می کنند. بلافاصله پس از تشخیص اختلال بلع این بیماری می بایست تحت درمان قرار گیرد. اگر اختلال بلع به موقع و تحت نظر پزشک متخصص باشد درمان پذیر است.
برنامه درمانی بیمار می تواند شامل موارد زیر باشد
- انجام تمرینات برای بهبود قدرت و هماهنگی عضلات مرتبط با بلع
- ایجاد تغییراتی در نحوه نشستن و غذا خوردن فرد
- تغییر غلظت رژیم غذایی بیمار
- الکتروتراپی
- تجویز دارو
- عمل جراحی
- سم بوتولینیم
- درمان با دستگاه وایتال استیم
- روش اتساع (افزایش اندازه مجرای بلع)
- استنت گذاری در بیماران دچار انسداد مری
دکتر الهه محقق منتظری متخصص مغز و اعصاب در کرج برای تشخیص و درمان اختلال بلع همراه شماست.